tiistai 20. toukokuuta 2008

Jatkuvuutta


Pythagoraan lause on edelleen yhtä vahva, hieno ja tehokas kuin ensimmäisen todistamisensa päivinä, kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten! Muuttumaton ja ikuisesti tosi.

Kuvassa kuuluisa muistomerkki Samokselta (Kuva:http://www.flickr.com/photos/78495036@N00/275006800/)

2 kommenttia:

Savard kirjoitti...

Käytät tuossa ilmeisen tarkoituksellisesti uskonnollisesta kirjallisuudesta tuttua "muuttumaton ja ikuisesti tosi" -kuvailua Pythagoran lauseen yhteydessä. Toimii ainakin minulle ajatusten herättäjänä!

Missä mielessä Pythagoran lause on ikuisesti tosi? Oliko Pythagoran lause olemassa jo ennen kuin se todistettiin n. 2500 vuotta sitten? Onko se täten ikuisesti tosi, vai onko se vain eräs onnistumisen ihmisen pyrkimyksissä löytää ympäröivässä maailmankaikkeudessaan vallitsevia säännönmukaisuuksia?

Sakari Svärd kirjoitti...

En tuota "muuttumaton ja ikuisesti tosi" -tekstiä kirjoittaessani ajatellut sitä uskonnollisena terminä.

Pythagoraan lauseen tulos oli tosiaan ollut tiedossa jo satoja vuosia ennen todistamistaan, siten sillä on kyllä ikää. Ajatukseni oli kuitenkin vain se, että todistuksesta ymmärrettiin, ettei sitä voida koskaan millään kumota. Siten se oli alkupiste matemaattisen todistamisen suurelle voittokululle. Pythagoralaisten yhteisö ymmärsi tämän ja niinpä tapauksen kunniaksi uhrattiin 100 härkää, mikä oli suurin jumalille uhrattava uhri