torstai 19. marraskuuta 2020

Matemaatikon mietteitä

Useat, joilla on ollut tilaisuus tietää paljon matematiikasta, sekoittavat sen aritmetiikkaan ja pitävät sitä kuivana tieteenä. Todellisuudessa kuitenkin se on tiede, joka vaatii tavattoman paljon mielikuvitusta.

- Sonja Kovalevskaja

Sonja Kovalevskaja (* 1850 Moskova, + 1891 Tukholma) oli venäläinen matemaatikko, ensimmäinen venäläinen naismatemaatikko ja maailman ensimmäinen nainen matematiikan professorin virassa.

Päästäkseen ulkomaille opiskelemaan Kovalevskaja solmi 1869 sovinnaisavioliiton Vladimir Kovalevskin kanssa, ja samana vuonna he lähtivät yhdessä Saksaan harjoittamaan opintoja. Kovalevskaja kuunteli Heidelbergin yliopistossa Leo Königsbergerin, Hermann von Helmholtzin ja Gustav Kirchhoffin matematiikan ja teoreettisen fysiikan luentoja ja 1871–1874 Berliinissä sen ajan suurimman matemaatikon Karl Weierstrassin luentoja. Kirjoitettuaan väitöskirjan Zur Theorie der partiellen Differentialgleichungen Kovalevskaja 1874 sai saksalaisen filosofian tohtorin arvon Göttingenin yliopistosta.

Kovalevskaja palasi kotimaahan ja asettui asumaan Moskovaan, missä hänen miehensä oli saanut professorin viran. Kun tämä 1883 teki itsemurhan, Kovalevskaja muutti professori Gösta Mittag-Lefflerin kutsusta luennoitsijaksi Tukholman tiedeakatemiaan, ja jo samana vuonna 1884 hänet vakinaistettiin siellä korkeamman matemaattisen analyysin professoriksi.

Tämän kaiken lisäksi Sonja Kovalevskaja oli erinomainen kirjailija. Hän julkaisi romaanin "Systrarna Rajevsky" lapsuusmuistoistaan Venäjällä. Se julkaistiin ensin ruotsiksi ja tanskaksi. Tästä työstä sanotaan, että "Venäjän ja Skandinavian kirjallisuusarvostelijat julistivat yksimielisesti Sonja Kovalevskin olevan tyylin ja ajatuksen puolesta tasaveroinen Venäjän parhaiden kirjailijiden kanssa".

Wikipedian kertomasta poiketen E.T. Bellin kirja "Men of Mathematics" kertoo että Sonja jätti miehensä Venäjälle ja lähti yksin Saksaan. Kirjassa kerrotaan laajasti Kovalevskajan ja Weierstrassin yhteistyöstä, suosittelen lukemaan. Kovalevskaja on muuten edellämainitun kirjan ainut nainen. Kirjan suomensivat Helka ja Klaus Vala nimellä "Matematiikan miehiä". Hyvällä onnella sen voi saada jostakin antikvariaatista.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: