perjantai 20. marraskuuta 2020

Matematiikan historiassa tänään 20. marraskuuta

Vuonna 1764 kuoli marraskuun 20. päivänä Moskovassa saksalainen (jotkin lähteet pitävät häntä venäläisenä) matemaatikko Christian Goldbach. Hänen konjektuureistaan kirjoitin jo aikaisemmin blogissani.

Goldbach syntyi 18. marraskuuta 1690 papin poikana silloisen Preussin herttuakunnan pääkaupungissa Königsbergissä. Päätettyään opintonsa Royal Albertus Universityssä hän lähti pitkälle opintomatkalle (14 vuotta!) ympäri Eurooppaa vieraillen muissa Saksan valtioissa, Englannissa, Hollannissa, Italiasssa ja Ranskassa ja tapasi monia kuuluisia matemaatikkoja, mm. Gottfried Leibnizin, Leonhard Eulerin ja Nicholas I Bernoullin.

Vuonna 1725 hän alkoi työskennellä vasta äsken avattussa Pietarin tieteellisessä Akatemiassa (St Petersburg Academy of Sciences) matematiikan ja historian professorina. Vuonna 1728 Pietari II:n tullessa Venäjän tsaariksi Goldbachista tuli hänen avustajansa. Vuonna 1742 hän siirtyi Venäjän Ulkoministeriöön.

Goldbac hallitsi useita kieliä. Hän kirjoitti päiväkirjaa saksaksi ja latinaksi, hänen kirjeensä olivat kirjoitettuja saksaksi, latinaksi, ranskaksi ja italiaksi ja virallisiin dokumentteihin käytti venäjää, saksaa ja latinaa.

Kuva: Profesorbigotini.blogspot.com

Vuonna 1924 marraskuun 20. päivänä syntyi Varsovassa Benoit Mandelbrot. Hyvin suuresti hänen ansiostaan kasvoi nykyinen kiinostus fraktaaligeometriaan. Hän näytti kuinka fraktaaleja esiintyy eri paikoissa matematiikassa ja muualla luonnossa.

Mandelbrot syntyi Puolassa mutta eli nuotuutensa Ranskassa kun perhe joutui pakanemaan Hitlerin vainoja. Hän opiskeli sodan jälkeen Ranskassa ja Kaliforniassa ja väitteli 1952. Hän kehitti Gaston Julian matematiikkaa ja sen myötä loi fraktaaligeometrian. Mandelbrotin joukkona tunnettu fraktaali on nimetty hänen mukaansa. Hän löysi fraktaalin yrittäessään määritellä Britannian rantaviivan pituutta. Mandelbotin tutkimukset olivat kaaosteorian kannalta erittäin merkittäviä.

Mandelbrot kuoli 14. lokakuuta 2010 Cambridgessä, Yhdysvalloissa.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: