Marraskuun 26. päivänä 1894 syntyi Missourin Columbiassa yhdysvaltalainen matemaatikko Norbert Wiener (kuoli Tukholmassa 18. maaliskuuta 1964). Hän toimi professorina Massachusetts Institute of Technologyssa (MIT). Hän oli edelläkävijöitä stokastisten prosessien ja signaalikohinan tutkimuksessa. Wienerin tutkimukset liittyivät sähkö- ja viestintätekniikkaan sekä ohjausjärjestelmiin. Häntä pidetään cypernetiikan perustajana.
Norbert Wiener oli yhtenä ensimmäisistä teoretisoimassa ajatusta, että kaikki älyllinen käyttäytyminen on tulosta feedback-mekanismista, jota voidaan mahdollisesti simuloida koneilla ja tämä oli ensiaskeleita kohti moderniä tekoälyä.
Norbert Wienerin vanhemmat olivat Puolan juutalaisia emigrantteja. Isä opetti häntä High Schooliin menoon saakka, josta hän valmistui jo 11 vuotiaana vuonna 1906. Hän suoritti BA:n (alempi korkeakoulututkinto) 14-vuotiaana, minkä jälkeen hän aloitti eläintieteen opinnot Harvardissa ja filosofian opinnot Cornellissa ja suoritti loppututkinnon 17-vuotiaana 1911 ja tohtorin tutkinnon 1913.
Vuonna 1914 Wiener matkusti Eurooppaan, jossa hän pääsi ajan suurten matemaatikkojen oppiin: Bertrand Russel ja G. H. Hardy opettivat häntä Cambridgessä ja David Hilbert ja Edmund Landau Göttingenin yliopistossa.
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen hän työskenteli MIT:ssä kunnes palasi taas Eurooppaan vuonna 1926 ja työskenteli taas Cambridgessä ja Göttingenissä tutkien Brownin liikettä, Fourier integraaleja, Dirichletin ongelmaa, harmonista analyysiä ja Tauberin teoreemoja.
Toisen maailmansodan aikana hänen työskentelynsä ilmatorjunta-aseiden automaattitähtäyksen parissa sai Wienerin tutkimaan informaatioteoriaa, jonka yhteydessä syntyi informaation Wiener-kohinasuodatin. Ilmatorjunnan automatisointi johdatti hänet lopulta cybernetiikkaan. Hänen maineensa mahdollisti MIT:iin tiimin, jossa oli kognitiivisiä tieteitä neuropsykologeineen, matemaatikoita, hermostosysteemin biofyysikoita, mukaanlukien Warren Sturgis McCulloch ja Walter Pitts.
Sodan jälkeen Wiener auttoi vielä cybernetiikan, robotiikan, tietikoneohjauksen ja automatiikan kehittämisessä. Hän kävi John von Neumannin kanssa keskusteluja neuroneista ja kirjeessään marraskuussa 1946 Neumann esittääkin ajatuksiaan paljon Wienerin ansioina. Sodan jälkeen Wiener kieltäytyi kaikesta hallituksen rahoituksesta ja työskentelystä sotilaallisissa projekteissa.
Miksi kirjoitan nyt Norbert Wieneristä? Kun huomasin, että tämän päivän syntyneiden joukossa vilahti nimi Wiener, mietin missä ihmeessä olen tuohon nimeen törmännyt kun ei hän (minulle) niin kovin tunnettu matemaatikko ole. Ja sitten mielessä välähti, että varmaan hänen sovelluksiaan tarkastelin 1977 gradua tehdessäni. Tarkistamisen jälkeen totesin tuon pitävän paikkansa kun lähdeluettelossa oli Norbert Wienerin tutkimukset Tauberin teoreemoista vuodelta 1932. Ihmisen muisti on ihmeellinen! :)
Kuva: Wikipedia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti