keskiviikko 25. elokuuta 2010

Todennäköisyyslaskentaan

Tänään siirryin kolmen eri ryhmän kanssa MAA6 -kurssilla tilastotieteestä todennäköisyyslaskennan osuuteen. Ja tapojeni mukaan en malttanut olla kertomatta historian tarinoita todennäköisyyslaksennan teorioiden synnystä: de Mere, Fermat, Pascal, ...

Ja kuinka ollakaan, kun nyt katselin itselleni tulleita RSS-viitteitä, huomaan että on taas ilmestynyt uusi "Math Teachers at play" http://letsplaymath.net/2010/08/23/math-teachers-at-play-29-via-the-number-warrior/ja siellä on tarjolla blogi-kirjoitus http://letsplaymath.net/2010/07/19/introduction-to-probability/, jossa on aivan samat tarinat! Helppoa lukemista ja mukavaa aloitusta myös opiskelijoille.

Samalla tässä mietittäväksi pieni matematiikkatemppu:
"The scamster hands the victim 12 pennies and then blindfolds himself. The victim is instructed to place the coins on the table such that exactly five of them are heads up. The scamster tells the victim that he can, without removing the blindfold, separate the 12 pennies into two groups, and turn over some pennies so that each group will have exactly the same number of coins heads up. Fumbling around because he can’t see, the scamster moves the 12 pennies close together into a group and then somehow picks some of the pennies and moves them to another group. He then turns some coins over and, voila, both groups have the same number of heads up pennies."

Kuinkas tämän selität?

tiistai 24. elokuuta 2010

Mitaleita

Matematiikassa ei jaeta Nobel-palkintoja. Sen sijaan joka neljäs vuosi kansainvälinen matemaatikkokongressi jakaa Fields-mitalin (korkeintaan neljälle) ansioituneelle alle 40-vuotiaalle matemaatikolle. Tuota palkintoa arvostetaan jopa enemmän kuin Nobelia, koska se on jaossa vain joka neljäs vuosi kun taas Nobelit jaetaan vuosittain. Mitalista enemmän: http://miekka.blogspot.com/2008/10/fields-matematiikan-nobel.html Nyt on taas Fields-vuosi ja viime viikolla matemaatikkokongressi myönsi Intiassa mitalin seuraaville: Stanislav Smirnov, Cedric Villani, Ngo Bao Chau ja Elon Lindenstrauss. Ensimmäisenä mainittu Smirnov on Pietarista, kaksi seuraavaa, Villani ja Chau, ovat kuuluisasta ranskalaisesta matematiikkakoulusta Ecole Normale Superieuresta ja viimeisimpänä mainittu Lindenstrauss taas Jerusalemin hebrealaisen yliopiston Einstein-instituutista. Asiasta on kerrottu enemmän tämän päivän Helsingin Sanomissa (24.08.2010 sivu D2). Artikkelissa on ainakin minua ilahduttava pieni tieto: edellisellä kerralla mitaliin ja huomattavaan rahasummaan oikeutettu aivan huippulahjakas Grigori Perelman (ei vastaanottanut palkintoa) ei ole aivan täydellisesti erakoitunut niin kuin on pelätty vaan että hän on ollut yhteydessä Smirnoviin, joka on lähtöisin samasta pietarilaisesta koulusta. Kuva osoitteesta http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/FieldsMedalFront.jpg/150px-FieldsMedalFront.jpg

keskiviikko 4. elokuuta 2010

Merkkejä



Olen kerännyt jollakin tapaa postimerkkejä koko pienen ikäni. Muutama vuosi sitten aloin kerätä ammattiin liittyen matematiikka-aiheisia ja olen yrittänyt haalia niitä monelta taholta tavoitteena kunnon kokoelma. Muutamia henkilöihin liittyviä merkkejä olen saanut ja koonnut sitten näiden ympärille henkilöhistoriaakin. Vähään aikaan en ole löytänyt juuri mitään matematiikkaan kuuluvaa, fysiikkaa ja kemiaa tuntuisi liikkuvan enemmän. Mutta nyt sain mielestäni timantin: kiinalainen pienoisarkki kultaisesta leikkauksesta. Arkissa on mukana kultaisen leikkauksen määritelmä, suhteen tarkka arvo, likiarvo noin 4000 numeron tarkkuudella sekä hienot geometriset konstruointimallit eri tilanteisiin.

Jos sinulla on aiheeseen liittyen vinkkejä, ne olisivat tervetulleita.