tiistai 18. syyskuuta 2018

Hieno peli derivaatan harjoitteluun

Hyvää harjoitusmateriaalia derivaatta-kurssille! Linkki

Matemaattista logiikkaa



Mathematics is a game played according to certain simple rules with meaningless marks on paper

Who do you think wrote this? An angry school kid, frustrated with algebra? An educational reformer? A person with a lifelong hatred of math?

No. This was written by a very influential mathematician named David Hilbert. Not only did he write this, he didn’t intend it as an attack on mathematics.

Selitystä tekstiin enemmän logiikan blogissa

Kuva Wikipediasta

keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Uusia havaintoja alkulukujen maailmasta

Tällä viikolla ilmestyneessä Tekniikan Maailman uutiskirjeessä kerrottiin uusia, merkittäviä havaintoja alkulukuihin liittyen. Alkulukujen esiintyminen näyttää noudattavaan samaa kaavaa kuin ns. kvasikiteiden piikkien esiintyminen.

Princetonin yliopiston tutkijat ovat havainneet alkulukujen ja kidemäisten materiaalien atomirakenteen välillä yllättävän yhteyden. Tutkijoiden mukaan havainto voi johtaa alkulukujen aiempaa tarkempaan ennustamiseen.

Alkuluvut ovat lukua 1 suurempia luonnollista lukuja, jotka ovat jaollisia vain yhdellä ja itsellään. Alkulukuja on äärettömästi, ja niistä ensimmäiset ovat 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 ja 29. Viime aikoihin asti on ajateltu, ettei alkuluvuilla ole mitään varsinaista järjestystä, vaan että niitä esiintyisi satunnaisesti.

Tutkijoiden uusi havainto on, että näennäisesti sattumanvaraisesti ilmaantuvat alkuluvut muodostavatkin pidemmissä lukujonoissa järjestelmällisen rakenteen.

Asiasta lisää Tekniikan Maailman uutissivuilta tai suoraan tutkimustiedotteesta.

Jutun kuva tutkimustiedotteesta.

tiistai 24. huhtikuuta 2018

Vuoden 2018 matematiikan Abel-palkinnon saaja valittu

The Norwegian Academy of Science and Letters has decided to award the Abel Prize for 2018 to

Robert P. Langlands

of the Institute for Advanced Study, Princeton, USA “for his visionary program connecting representation theory to number theory.”
The Abel Prize award ceremony takes place at 22 may 2018, 14:00 in the University Aula in Oslo, Norway. His Majesty King Harald V will present the prize to this year’s laureate, Robert P. Langlands. The ceremony is open, but requires registration.

Matematiikan maailman karttaa

Seuraavassa hyvä hahmotelma siitä mitä kaikkea matematiikka on: https://youtu.be/OmJ-4B-mS-Y

tiistai 9. tammikuuta 2018

Suurin tunnettu alkuluku kasvoi taas

Edellisen kerran uuden suuren alkuluvun löytymistä juhlittiin vuonna 2015. Se oli 2^74 207 281 - 1, jossa on numeroita 22 338 618. Nyt tämän hetken suurin tunnettu alkuluku on 2^77 232 917 – 1. Tämän uuden luvun löysi löysi yhdysvaltalainen Jonathan Pace, joka on metsästänyt alkulukuja yli 14 vuoden ajan. Hän on osana internetin kaikille avointa GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search) -matematiikkaprojektia, jonka päämääränä on etsiskellä uusia Mersennen alkulukuja. Pace lunasti löydöksestä itselleen 2 600 euron löytöpalkkion. Löytö tehtiin 26.12.2017. Asiasta uutisoi New Scientist. Asiasta kertoo myös Tekniikan Maailma

Tässä uudessa löydössä on numeroita 23 249 424 kappaletta. Jos se kirjoitettaisiin näkyviin kolme numeroa senttimetrille, luku olisi noin 77,5 km pitkä!