perjantai 27. maaliskuuta 2009

Kenguru-kilpailusta


Koulussamme järjestettiin opiskelijoille mahdolisuus osallistua tuohon edellä jo esiteltyyn ( http://miekka.blogspot.com/search?updated-max=2009-02-08T23%3A18%3A00%2B02%3A00&max-results=7 )kansainväliseen Kenguru -matematiikkakilpailuun. Osanottajia oli tällä kertaa olemattoman mainontamme ja markkinoinnin vuoksi vain kymmenkunta, mutta uskon, että saadun innostuksen (ennenkaikkea opettajien!) myötä ensi vuonna liikkeellä on huomattavasti suurempi joukko.

Eniten meitä innostivat omista koulukurssiemme ja kokeittemme tehtävistä poikkeavat tehtävät ja niihin vastaamistyyli. Mietimme jopa seuraavalle vuodelle tehtävien suomentamista ja siihen avun tarjoamista valtakunnallisestikin. Varmaan kilpailuun olisi jostakin kautta saatavissa valtakunnallinen kunnon palkintokin, eikös tämä liity hienosti tuohon Opetushallituksen juuri julkistamaan "Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukevan opetuksen kehittäminen" -hankkeeseen!

Suosittelen lämpimästi kaikille asian harrastajille. Tuon yllä olevan linkin kautta pääset sivulle, jossa on linkkejä Kengurun sivuille.

Ensi vuonna tavataan Kengurussa!

torstai 26. maaliskuuta 2009

YO-kirjoitukset


Taas on ollut taukoa kirjoittamisessa kun aika on kulunut ylioppilaskirjoitusten korjaamisen parissa. Pitkän matematiikan koe oli mielestäni onnistuneempi kuin viime keväänä, jolloin koe oli selvästi liian helppo. Nyt arvosanarajat pysyvät ehkä lähempänä tavoiteltua. Tehtävän 12 muotoilua olisin muuttanut niin, että olisin ensin pyytänyt yhtälölle täsmälleen yhden ratkaisun olemassaolon todistusta ja sitten tälle likiarvoa Newtonin menetelmällä. Nyt tuo olemassaolon todistus jäi joillakin opiskelijoilla aavistuksen verran ilmaan.

Koulussamme opiskelijoista 99 % kirjoitti matematiikan ja heistä 55 % kirjoitti pitkän matematiikan.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Piin päivä

Viime lauantaina juhlittiin taas monessa maailman kolkassa matemaatikkojen piirissä piin päivää. Päivä ajoittuu 14. maaliskuuta amerikkalaisen päivämäärän kirjoittamistavan mukaan: 3/14/ ... . Innokkaimmat ottavat vielä täsmällisemmin, seuraavat desimaalit poimitaan sitten tunteihin, minuutteihin ja sekunteihin 1.59.26. Onkohan Suomessa jossakin juhlittu merkkipäivää, en tiedä. Seuraavissa linkeissä joitakin asiaan littyviä juttuja, jopa laskuri seuraavaan vastaavaan juhlahetkeen.
http://math-blog.com/2009/03/14/happy-national-pi-day/
http://threesixty360.wordpress.com/2009/03/14/happy-pi-day-3/
http://letsplaymath.wordpress.com/2009/03/13/more-fun-with-pi/
http://www.piday.org/

tiistai 10. maaliskuuta 2009

Tietoja eilisen tutkimustehtävään

Tuossa 08. maaliskuuta tehtävässä "vuosi" on tulkittava joko vuosiluvun kahdeksi viimeiseksi numeroksi tai omaksi iäksi vuosina.

Näillä tiedoilla itse kukin saa hieman erilaisia vastauksia tehtävään. Vuosittain tarjolla on kaksitoista päivää, jolloin ehto voisi täyttyä, nimittäin

maaliskuussa

huhtikuussa

toukokuussa

kesäkuussa

heinäkuussa

elokuussa


syyskuussa

lokakuussa

ja joulukuussa


sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Tutkimustehtävä

Tutki, kuinka monena päivänä elämässäsi on totta "pythagoralainen" yhtälö