keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kaaoksen matematiikkaa

Matematiikkaa harrastaville tulossa telkkarissa ajankohtaista tietoutta:
http://www.telvis.fi/progdatafull.jsp?key=1_1268067600000

lauantai 20. helmikuuta 2010

Näin muualla

Milloinkahan meillä Suomessa jokin suuri lehti lähtisi liikkeelle näin hienosti (edes jonkin) koulun oppiaineen tiimoilta? Usein tuntuu siltä, että löytyy vain arvosteltavaa muttei tällaista rakentavaa apua niin kuin The Guardian on mallikkaasti tehnyt: http://www.guardian.co.uk/do-the-maths


Ja eikö meiltä Suomestakin löytyisi joku loisava matematiikan kansantajuistaja kirjoittamaan lehteen matematiikan ilmenemisestä jokapäiväisessä elämässämme. Näin The New York Times: http://opinionator.blogs.nytimes.com/author/steven-strogatz/
Näillä voitaisiin saada matematiikan arvostus ja ennen kaikkea tärkeä merkitys esille. Meiltä loppuvat kohta muuten matemaatikot!


Nämä yllä olevat jutut ja paljon muuta lukemisen arvoista löysin vasta ilmestyneestä Math Teacher at Play -kokoelmasta:
http://mathrecreation.blogspot.com/2010/02/math-teachers-at-play-23.html

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Neperin luvun päivä

Tänään on kansainvälinen e:n päivä. Päivän valinta johtuu amerikkalaisten päiväyksen kirjaamistavasta, ensin kuukausi sitten päivä. Ja e:n likiarvohan alkaa 2.7... . Samalla tavallahan pii:n päivä on 14. maaliskuuta.

Seuraavassa muutamia tapoja e:n määrittelemiselle:

  • \displaystyle\lim_{n \to \infty} \left( 1 + \frac{1}{n} \right) ^n
  • \displaystyle\lim_{n \to \infty} \frac{n}{\sqrt[n]{n!}}
  • \displaystyle 1+1+\frac{1}{2!}+\frac{1}{3!}+\frac{1}{4!}+...
  • x:n arvo, jolla \displaystyle x^\frac{1}{x} on suurimmillaan.
  • \cosh{1}+\sinh{1}
  • \cos{i}-i\sin{i}
  • \displaystyle \frac{\sinh{\pi}}{\pi}+\frac{2\sinh{\pi}}{\pi}\cdot\sum_{n=1}^{\infty}\frac{(-1)^n}{1+n^2}\left(\cos{n}-n\sin{n} \right)
  •  \displaystyle \left(\frac{16}{31}\cdot\left(\sum_{n=1}^{\infty}\left(\frac{n^3+n+2}{2^{n+1}n!} \right)+1\right)\right)^2



Asiasta tarinaa myös sivulla http://threesixty360.wordpress.com/

perjantai 5. helmikuuta 2010

YO-kokeista

Milloin uudistuksia? Ylioppilastutkintolautakunnan ohje kertoo tarkasti: "Kokelaan tulee kirjoittaa koesuoritukset selvästi ja siististi. Lyijykynän jälki ei saa olla liian himmeä; sopiva lyijykynä on HB tai nro 2."

Näin meillä. Tanskassa saavat tänä keväänä ensimmäiset pilottikoulut käyttää, ei vain tietokonetta vaan myös nettiä äidinkielen yo-kokeissa ja vuonna 2011 kaikki Tanskan lukiolaiset kolmen aineen yo-kokeessa. Esseet Tanskassa on kirjitettu omalla tietokoneella jo kymmenen vuotta!

Mitenkähän meillä riittäisi kaistaa kun 180 kirjoittajaa pyrkisi yhtä aikaa nettiin? Olisiko asiaan syytä ryhtyä valmistautumaan?

Asiasta on enemmän tänään ilmestyneessä Suomen Kuvalehdessä.

torstai 4. helmikuuta 2010

Kengurut liikkeelle!

Klassikka on vahvistanut osallistumisensa tämän vuotiseen kengurukilpailuun. Opiskelijat voivat aloittaa valmistautumisensa. Kilpailu on maaliskuun loppupuolella, tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Edellisen vuoden tehtäviä harjoitusmateriaaliksi opettajilta.

tiistai 2. helmikuuta 2010

Matematiikan pelko

Vasta julkaistun USA:laisen tutkimuksen mukaan pienet tytöt saattavat oppia pelon matematiikkaa kohtaan ensimmäisiltä opettajiltaan. Matematiikkaan pelokkaasti suhtautuvien naisopettajien tyttöoppilaat omaksuivat herkästi stereotypian, jonka mukaan pojat ovat tyttöjä parempia matematiikassa.

Asiasta enemmän seuraavassa:
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/01/matematiikan_pelko_voi_siirtya_naisopettajalta_tyttoihin_1394535.html?origin=rss