keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Maailma muuttuu

Hyvä lukijani,
olethan huomannut, että loistava sosiaalisten kirjanmerkkien paikka Delicious on lopettamassa toimintaansa! Se on toiminut upeasti ja ollut toiminnoiltaan monipuolininen (ainakin minun tarpeisiini). Nyt pitää sitten hakea muita "tietovarastoja". Itse olen ottanut käyttöön Diigon. Siihen pääset tutustumaan seuraavasta linkistä: http://www.diigo.com/. Jutussa on hienoa se, että Diigossa on palvelu, jonka avulla voit siirtää jo aikaisemmin Deliciousiin tallentamasi linkit.

Myös Diigoon tallentamani linkit ovat näkyvissä ja käytettävissä tuossa sivupalstalla.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Matemaatikkojen verkostoja

Tiedätkö mikä on Erdösin luku? Luku kertoo, kuinka läheinen olet julkaisujen suhteen tuolle kuuluisalle matemaatikolle. Unkarilainen Pal Erdös (1913 - 1996) oli hyvin liikkuvaista elämää viettänyt matematiikan professori. Hän vietti matkalaukkuelämaa asuen vuorotellen eri kollegojensa luona koko omaisuutensa mukanaan matkalaukussa! Hän oli matematiikan alalla hyvin tuottelias: noin 1500 tieteellistä artikkelia. Tuon suuren artikkelimäärän myötä on syntynyt käsite Erdösin luku. Erdösillä itsellään Erdösin luku on nolla. Jos henkilöllä on yhteinen julkaisu Erdösin kanssa, hänen Erdösin lukunsa on yksi. Jos henkilöllä on yhteinen julkaisu sellaisen henkilön kanssa, jonka Erdösin luku on yksi, hänen Erdösin lukunsa on kaksi, jne. :) Tuosta nousi mieleeni toinen, mielestäni merkittävämpi verkostokuvailu, matemaatikkojen sukupuut. Se on pitkällisen hankkeen tuloksena saatu luettelo matematiikan väitelleistä tohtoreista. Siinä "esi-isäksi" katsotaan aina väitöskirjatyötä ohjannut professori ja vastaavasti jälkeläisiksi henkilön ohjaamat väittelijät. Tuon sukupuuarkiston löydät seuraavasta linkistä http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/ Vaikka Nevanlinnasta tai Lindelöfistä aloittamalla löytyy paljon tuttuja.

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Virtuaalipäivien antia

Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät ovat nyt takana ja vähin erin pitää ryhtyä sulattelemaan ja analysoimaan mielessä mitä päivistä sain.

Tarjolla oli todella monenlaista: laitteiden ja välineiden näytteilleasettajia, työpajoja ja luentotilaisuuksia, välillä jopa kuutta rinnaikkaista tilaisuutta yhtäaikaa. Kaikea tuota ei ole vielä läheskään ennättänyt sulatella mutta jotakin jo tarjolle:
- päivien ohjelma ja siinä vaiheessa valmiiden esitysten materiaalit löytyvät linkistä
http://bit.ly/aineistoa

Yksi päivien virkistävä piirre oli se, että paikalle kokoontuneet Twitterin käyttäjät viestittivät varsin ahkerasti päivien havaintoja. Tuon viestinnän saat esille siirtymällä Twitteriin, http://twitter.com/ ja siellä hakukenttään (Search) kirjoita teksti #vvop10 . Päivillä havainnollistettiin hienosti tuon kanavan käyttöä (rehtori Esa Kukkasniemi, Jokikunnan koulu, Vihti). http://www.oph.fi/download/129677_kukkasniemi_twitter.pdf

Ehkäpä päällimmäiseksi ajatukseksi päivistä jäi, että meidän opettajien pitäisi välillä unohtaa se täydellisen tuotoksen tekemisen pakko ennen julkaisemista. Pitäisi rohkaistua laittamaan oma esitys verkkoon muiden käyttöön jo raakileenakin. Näin saisimme muilta arvokkaita vihjeitä ja kokemuksia tuoteen jalostamiseksi eteenpäin. Ainakin minulle tuossa on paljon kehittymisen varaa :)

torstai 2. joulukuuta 2010

Uusi aika, uudet taidot

Ensi viikolla keskiviikkona ja torstaina 08.- 09.12.2010 ovat Helsingissä, Messukeskuksessa valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät. Päivien aiheena "Uusi aika, uudet taidot". Ohjelma näyttää todella mielenkiintoisilta ja varmaan tähän maailmanaikaan asia on todella tärkeääkin. Odotan innolla!

Lisää aiheesta Opetushallituksen sivulta
http://db3.oph.fi/koulutuskalenteri/ophtilaisuus.asp?ID1=1074

Asiaan liittyvää keskustelua voit seurata myös Twitterissä haulla #vvop10