maanantai 17. marraskuuta 2008

Kaikkiko vanhaa?

Arjen opetustyössä harhautuu pian itsekin uskomaan, että matematiikan maailmassa ei juuri uutta tapahdu. Iso osa opetettavasta asiasta on kehitetty jo viimeistään 1600-luvulla. Lukiessani kirjaa "Kirjeitä nuorelle matemaatikolle" (ks. http://miekka.blogspot.com/2008/11/lukemista.html), sain jälleen muistutuksen siitä, että koko ajan tapahtuu valtavaa kehitystyötä:

&bull Teoksessa World Directory of Mathematicians (maailman matemaatikot) mainitaan viisikymmentäviisituhatta nimeä ja osoitetta. Nämä kaikki ovat aktiivista tutkimustyötä tekeviä, huippumatemaatikkoja.

&bull Tunnettu aikakauskirja Mathematical Reviews ilmestyy kaksitoista kertaa vuodessa ja esimerkiksi vuoden 2004 numeroissa oli 10 586 sivua. Tämä julkaisu ei koostu artikkeleista vaan artikkeleiden lyhyisä tiivistelmistä. Kullakin julkaisun sivulla on tiivistelmä keskimäärin viidestä artikkelista, joten tuona vuonna julkaistiin tiivistelmä noin 50 000 artikkelista. Artikkelin keskimääräinen pituus on kenties kaksikymmentä sivua. Näin ollen ilmestyy noin miljoona sivua uutta matematiikkaa joka vuosi!

Ei kommentteja: