keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Matematiikan kauneudesta

Kun suurilta matemaatikoilta on kysytty, mikä heitä viehättää ja innostaa matematiikassa, vastauksissa usein viitataan matematiikan kauneuteen. Tuo kauneus on monenlaista. On kaavojen kauneutta, vaikkapa Eulerin suurenmoinen yhtälö
e^{i\pi }-1=0
jossa yhdistyvät kaikki tärkeimmät matematiikan "luonnonvakiot", on matematiikan kaavoista syntyvien fraktaalien silminnähtävää kauneutta, geometristen, piirtämällä tehtyjen todistusten kauneutta, j.n.e.

Jo vuonna 1954 ranskalainen matemaatikko Hadamard kirjoitti: " ... kauneuden tunne näyttää olevan melkein ainoa käyttökelpoinen väylä matematiikan tutkimisessa." Lausahdusta on pidetty lähinnä anekdoottina ja kauneuden ja totuuden välinen riippuvuus on pysynyt mysteerinä.

Nyt on viimein osoitettu tieteellisesti, että ihmisen kauneuskäsitys ja kauneuden taju on merkittävä tekijä myös matemaattisen ongelmanratkaisun ja todistamisen yhteydessä. Bergenin yliopistossa Norjassa on julkistettu tutkimus (Rolf Reber, Morten Brun ja Karolinen Mitterndorfer, matemaatikkoja ja psykologeja), jossa tätä on tutkittu empiirisesti.

Asiasta tiedotti lehti ScienceDaily marraskuun 24. päivän artikkelissaan "Beauty Is Truth In Mathematical Intuition: First Empirical Evidence" http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081120073130.htm

Ei kommentteja: