Vuonna 1954 kesäkuun 7. päivänä kuoli brittiläinen matemaatikko Alan Turing tekemällä itsemurhan koska brittiläinen hallitus painosti häntä hänen homoseksuaalisuutensa vuoksi.
Alan Mathison Turing (23. kesäkuuta 1912 - 07. kesäkuuta 1954) oli englantilainen matemaatikko, loogikko, kryptologi ja tietokonetieteilijä. Hän vaikutti suuresti tietokoneiden kehitykseen, kehittäen formalisoinnin käsitteille algoritmi ja laskenta Turingin koneella, joka esitti merkittävää osaa modernin tietokoneen luomisessa. Turingia pidetään computer sciencen ja tekoälyn isänä.
Turingin homoseksuaalisuus johti rikossyytteeseen vuonna 1952, jolloin homosksuaalisuus oli vielä kiellettyä Yhdistyneessä Kuningaskunnassa. Syyskuun 10. päivänä vuonna 2009 internet-kampanjan jälkeen, Britannian pääministeri Gordon Brown esitti virallisen julkisen anteeksipyynnön brittiläisen hallituksen puolesta tavasta, jolla Turingia kohdeltiin sodan jälkeen.
Koulussa Turing menestyi erinomaisesti aineissa, joista hän piti, ja ratkaisi vuonna 1927 monimutkaisia ongelmia opiskelematta lainkaan laskuopin perusteita. 16-vuotiaana vuonna 1928 Turing tutustui Albert Einsteinin teoksiin; hän ei ainoastaan käsittänyt niitä, vaan päätteli Einsteinin teorian kyseenalaistavan Newtonin lait tekstistä, jossa tätä ei eksplisiittisesti ilmaistu.
Toisen maailmansodan aikana Turing johti Saksan laivaston Enigma-salakirjoituskoneen koodin purkutyötä brittitiedustelun Bletchley Park -tukikohdassa. Tämä työ saattoi lyhentää sotaa Euroopassa kahdesta neljään vuotta.
Alan Turing oli kansallisen tason maratoonari. Hän sijoittui viidenneksi Britannian vuoden 1948 olympiakarsinnoissa. Turing Relay -juoksukilpailu on kuusiosainen viestijuoksu joen rantaa pitkin Elystä Cambridgeen ja takaisin. Turing käytti reittiä juostessaan Cambridgessä; hänen paras aikansa maratonilla oli 2.46.
Kun Turing vuonna 1954 löydettiin, hänellä oli puoliksi syöty omena vuoteessaan. Tämä on todennäköisesti ollut myrkyn saamisreitti. Joidenkin mielestä hän valitsi tuon keinon, koska se oli "uusintaesitys" kohtauksesta vuoden 1937 filmistä Lumikki, joka oli hänen suosikkisatunsa. Vuosia myöhemmin, Turingin kunniaksi, Applen kehittäjät käyttivät tuota haukatun omenan symbolia logonaan. Tuo loppuosan tarina Applen logosta ei näytä olevan totta, mutta olisi se hieno tarina ja hyvä tekosyy kertoa Turingin työstä.
Kuva: britannica.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti