Vuonna 1601 elokuun 17. päivänä syntyi Beaumont-de-Lomagnessa varakkaaseen perheeseen ranskalainen matemaatikko Pierre de Fermat. Häntä kutsutaan usein nykyaikaisen lukuteorian perustajaksi. Yhdessä Rene Descartesin kanssa Fermat oli 1600-luvun alun johtavian matemaatikoita. Hän ennakoi differentiaalilaskentaa menetelmällään, jolla hän selvitti käyrien suurimman ja pienimmän ordinaatan. Hän esitti kuuluisan Fermat'n viimeisen lauseeen kun opiskeli antiikin kreikkalaisen Diofantoksen teosta. Hän kirjoitti marginaaliin: "Olen löytänyt todella huomattavan todistuksen, johon tämä marginaali on kuienkin liian pieni". Hän väitti että kun Pythagoraan lausetta muutetaan muotoon a^n + b^n = c^n, kokonaislukuratkaisua ei ole kun n > 2.
Fermat'n isä Dominique Fermat oli nahkakauppias ja Beaumont-de-Lomagnen toinen konsuli ja äitinsä Claire de Long oli nimekkään perheen tytär. Lisäksi Fermat’lla oli kaksi sisarta ja veli. Koulun Fermat kävi osittain kotiopetuksessa, osittain fransiskaanien koulussa.
Vuonna 1631 Fermat suoritti siviililakiin liittyvän tutkinnon Orléansin yliopistossa. Hän työskenteli lakimiehenä paikallisparlamentissa Toulousessa, ja valtuutetuksi hänet valittiin vuonna 1634. Samoihin aikoihin hän avioitui ja sai myöhemmin lapsia. Fermat hallitsi kreikkaa, latinaa ja aikansa eurooppalaisia kieliä sekä tutki matematiikkaa. Hänet tunnetaankin nimellä "Harrastelijoiden kuningas".
Kuva: Wikipedia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti