perjantai 12. helmikuuta 2021

Matematiikan historiassa 11. helmikuuta

Vuonna 1659 helmikuun 11. päivänä kuoli Tukholmassa eräs 1600-luvun kuuluisimpia matemaatikoita ja filosofeja, Rene Descartes. Hän oli syntynyt 31. maaliskuuta 1596 La Hayessa, Tourainessa, Ranskassa.

Descartesin teos La Geometrie sisältää hänen algebran sovelluksensa geometriaan, josta saimme analyyttisen geometrian, sen osan Karteesinen geometria. Hänen työllään oli suuri vaikutus sekä matematiikkaan että filosofiaan. Teoksen tärkeiydestä on todettu mm. seuraavaa:

Algebra mahdollistaa tyypillisten geometriste ongelmien tunnistamisen ja kokoaa yhteen geometriaan "puettuja" ongelmia, joiden samankaltaisuutta ei geometriassa ei edes huomata.

Tehtävien geometrisen ratkaistavuuden päättely voidaan nyt tehdä elegantisti, lyhyesti ja täydellisesti algebran avulla. Ilman algebran käyttöä tuo olisi mahdotonta. (Allekirjoittajan lisäys: esimerkiksi kulman jakaminen geometrisesti kolmeen yhtä suureen osaan, ympyrän neiöiminen ja kuutin kahdentaminen).

Descartesia ((Cartesiusta) on kutsuttu uuden ajan filosofian perustajaksi. Hän oli rationalisti, joka pyrki järjestelmällisesti epäilemään kaikkea mahdollista. Hänen tavoitteenaan oli löytää varma pohja varmalle tiedolle. Descartes perusti 1600-luvun mannermaisen rationalismin, jota myöhemmin edustivat Baruch Spinoza ja Gottfried Leibniz. Descartesin tunnetuin ajatus on Cogito ergo sum ("Ajattelen, siis olen"). Hänen ajatteluunsa yhdistetään kartesiolainen dualismi. Descartes asetti omakohtaisen harkinnan, ennakkoedellytyksistä vapaan tutkimuksen ja järjen hallitsija-asemaan ohi arvovallan, perinteen ja uskonnon. Hänen kirjansa joutuivat myöhemmin kiellettyjen kirjojen luetteloon. Tuotteliaimman kautensa ajan Descartes asui Hollannissa. Descartes oli luonteeltaan osaksi myös seikkailija ja hän osallistui 30-vuotisessa sodassa useampaankin taisteluun.

Descartesin elinikäisen tavan maata sängyssä puoleen päivään saakka lopetti hänen uusi työnantajansa, urheilullinen, 19-vuotias Ruotsin kuningatar Kristiina, joka vaati häntä opettamaan filosofiaa lämmittämättömässä kirjastossa aikaisin aamulla. Tämä elämäntavan muutos sairastutti ja tappoi hänet.

Descartesiin liittyvää olen kirjoittanut aiemmin mm. 15.11.2020, 04.12.2020, 01.02.2021 ja 06.02.2021.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: