perjantai 4. joulukuuta 2020

Matematiikan historiassa tänään 4. joulukuuta

Joulukuun 4. päivänä vuonna 1679 kuoli englantilainen filosofi Thomas Hobbes Hardwick Hallissa, Derbyshiressä, Englannissa. Näin lopulta päättyi 25 vuotta kestänyt vihanpito John Wallisin kanssa Hobbesin yrityksestä ympyrän neliöimiseksi vuonna 1655. Kaikki oli alkanut siitä että Hobbes kutsui Wallisin Arithmeticaa "symbolien syyhytaudiksi". Tuosta pitkästä kiistojen kaudesta löydät enemmän tässä.

Hobbes syntyi 5. huhtikuuta 1588 Westportissa, Wiltshiressa. Hänet tunnetaan ennen kaikkea poliittisesta filosofiastaan, mutta hän kirjoitti myös historiasta, geometriasta, etiikasta ja yleisestä filosofiasta. Hobbesin tunnetuin teos on Leviathan, jossa hän kehittää teorian valistuneesta diktaattorista, jolle kansalaiset luovuttavat vapauttaan saadakseen valtion suojeluksen.

Hobbes matkusti aikanaan paljon eri maissa ja loi yhteyksiä aikansa merkkihenkilöihin. Hän vieraili Firenzessä vuonna 1636 ja osallistui säännöllisesti filosofisiin väittelyihin Pariisissa muun muassa Marin Mersennen kanssa. Asuttuaan taas kolme vuotta Englannissa Hobbes siirtyi Pariisiin vuonna 1640 . Hän ei palannut kotimaahansa yhteentoista vuoteen. Pariisissa hän liittyi jälleen Mersennen nurkkakuntaan ja kirjoitti arvostelun Descartesin teokseen Mietiskelyjä ensimmäisestä filosofiasta, joka oli vasta julkaistu yhdessä vastaväitteiden ja Descartesin vastausten kanssa. Descartes kuitenkin suhtautui Hobbesin arvosteluun nihkeästi, ja lopulta Hobbesin huomautukset Descartesin teoksiin onnistuivat vain katkaisemaan kaikki heidän väliset yhteytensä.

Hobbes myös laajensi omia teoksiaan jonkin verran, työstäen Elementa philosophica -teoksen ensimmäisenä ilmestynyttä kolmatta osaa De Cive, joka valmistui marraskuussa 1641. Vaikka sitä levitettiin alun perin vain yksityisesti, se sai hyvän vastaanoton. Tämän jälkeen hän aloitti kovan työn teoksen kahden ensimmäisen osan parissa, sekä julkaisi lyhyen tutkielman optiikasta (Tractatus opticus), joka liitettiin osaksi Mersennen julkaisemaa kokoelmaa tieteellisiä tutkielmia, Cogitata physico-mathematica (1644). Hobbes sai hyvän maineen filosofisissa piireissä ja vuonna 1645 hänet valittiin yhdessä Descartesin, Gilles de Robervalin ja muiden kanssa tuomitsemaan John Pellin ja Longomontanuksen välistä kiistaa ympyrän neliöimisestä.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: