lauantai 7. marraskuuta 2020

Luonnontieteiden historiassa tänään 7. marraskuuta

Vuonna 1867 marraskuun 7. päivänä syntyi Varsovassa puolalais-ranskalainen kemisti ja fyysikko Marie Sklodowska Curie. Vuonna 1898 hänen tutkimuksensa uraanimineraalista johti kahden uuden alkuaineen löytämiseen. Ensiksi hän erotti poloniumin ja muutamaa kuukautta myöhemmin radiumin. Hänen mukaansa nimettiin radioakttiviuutta havainnollistava yksikkö curie (tunnus Ci). Sen käyttö on vähentynyt vuoden 1975 jälkeen kun SI-järjestelmän mukainen yksikkö becquerel otettiin käyttöön.

Marie sai yhdessä miehensä Pierre Curien ja Henri Becqurelin kanssa fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1903 ja vuonna 1911 hän sai kemian Nobel-palkinnon.

Marie Curie kuoli tutkimustyössään saamaansa säteilymyrkytykseen Sancellemozin terveyskylpylässä Passyn kylässä perjantaina 6. heinäkuuta 1934. Suojautumisen tärkeyttä ei tuolloin oltu ymmärretty.

Curien perhe sai kaikkiaan viisi Nobel-palkintoa kahden sukupolven aikana nimittäin myös Pierre ja Marie Curien tytär Irène Joliot-Curie ja vävy Frédéric Joliot-Curie olivat radioaktiivisuutta tutkineita Nobel-palkittuja fyysikoita.

Kuva. wikipedia

Ei kommentteja: