perjantai 27. marraskuuta 2020

Matematiikan historiassa tänään 27. marraskuuta

Marraskuun 27. päivänä 1754 kuoli Lontoossa ranskalainen matemaatikko Abraham de Moivre. Hän oli syntynyt Vitry-le-François'ssa Champagnessa 26. toukokuuta 1667. Hänet muistamme varmaan parhaiten ns. Moivren kaavasta, joka liittää yhteen kompleksiluvut ja trigonometrian. Kaava kirjoituksen lopussa.

De Moivre työskenteli myös todennäköisyyslaskennan parissa ja kirjoitti todennäköisyysteoriaa käsittelevän kirjan The Doctrine of Chances, joka julkaistiin vuonna 1761. Kirja on uhkapelureiden suosiossa. Hän keksi ensimmäisenä myös Binet'n kaavan, jolla Fibonaccin lukujonon n:s luku voidaan laskea kultaisen suhteen φ n:nnen potenssin avulla.

Uskonnolliset vainot kävivät Ranskassa ankariksi, kun Ludvig XIV vuonna 1685 sääti Fontainebleaun ediktin. Se kumosi Nantesin ediktin, joka oli myöntänyt Ranskan protestanteille tärkeitä oikeuksia. Hugenottina De Moivre joutui näin siirtymään Ranskasta Englantiin ja vaikka hän joutui kokemaan vainoa uskonnollisista syistä, hän pysyi koko ikänsä "vakaana kristittynä". Vuonna 1697 de Moivre valittiin englantilaisen Royal Societyn jäseneksi ja hän oli hyvä ystävä mm. Isaac Newtonin ja Edmund Halleyn kanssa. Erään kyseenalaisen tarinan mukaan Newtonilla olisi viimeisinä vuosinaan ollut tapana pyytää henkilöitä, jotka esittivät hänelle matemaattisia kysymyksiä, kääntymään de Moivren puoleen sanoen: "Hän tuntee kaikki nämä asiat paremmin kuin minä." Menestyksestään huolimatta de Moivrea koskaan nimitetty yliopistolliseen opetusvirkaan, jolloin hän olisi voinut luoda aikaa vievistä ja rasittavista yksityisopettajan toimistaan. Tämä johtui siitä, että hän oli syntyperältään ranskalainen ja Englannissa yliopiston virkoihin nimitettiin tuohon aikaan vain brittejä.

Vanhetessaan hän tuli yhä uneliaammaksi ja tarvitsi pidempää yöunta. Usein kerrotun, joskin kyseenalaisen tarinan mukaan hän olisi huomannut nukkuvansa joka yö 15 minuuttia kauemmin kuin edellisenä yönä ja laskenut etukäteen kuolinpäivänsä: hän kuolisi silloin, kun uni on pidentynyt 24 tuntiin, mikä tämän laskelman perusteella olisi tapahtunut 27. marraskuuta 1754. Hän kuolikin Lontoossa juuri mainittuna päivänä.

Moivren kaava

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: