keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Matematiikan historiassa tänään 18. marraskuuta

Vuonna 1752 marraskuun 18. päivänä preussilainen matemaatikko Christian Goldbach kirjoitti Leonhard Eulerille tarjoten konjektuuria, jonka mukaan jokainen kolmosta suurempi pariton luku on muotoa pariton luku plus kaksinkertainen neliö (hän hyväksyi luvun 0^2). Euler vastasi, että se oli totta ainakin tuhannella ensimmäisellä parittomalla luvulla ja sitten myöhemmin vahvisti voimassa olon 2500 ensimmäiselle parittomalle luvulle.

Sata vuotta myöhemmin saksalainen matemaatikko Mouriz Stern löysi kaksi poikkeusta, luvut 5777 ja 5993.

Goldbac on paremmin tunnettu muista konjetuureistaan. Vuonna 1742 hän ehdotti Eulerille seuraavaa konjektuuria: Jokainen viittä suurempi kokonaisluku on kolmen alkuluvun summa. Euler vastasi Goldbacille konjetuurilla: Jokainen kahta suurempi parillinen luku on kahden alkuluvun summa.

Goldbachin alkuperäinen ehdotus tunnetaan nimellä Goldbachin heikko konjektuuri ja Eulerin ehdotus nimellä Goldbachin vahva konjektuuri. Nimitykset tulevat siitä, että koska parilliseen lukuun voi aina lisätä alkuluvun kolme, heikko konjektuuri on tosi, jos vahva konjektuuri on tosi. Nämä hyvinkin yksinkertaisilta tuntuvat väitteet ovat edelleen todistamatta (niin oikeiksi kuin vääriksikin).

Kuva: Explainingscience.org

Vuonna 1901 marraskuun 18. päivänä syntyi yhdysvaltalainen tilastotieteilija George Gallup.

Hän perusti vuonna 1935 American Institute of Public Opinionin. Gallupin uusi yritys sai 1936 valtakunnallista huomiota ennustamalla 50 000 vastaajan vastausten perusteella oikein Yhdysvaltojen vuoden 1936 presidentinvaalien tuloksen, toisin kuin laajalti arvostettu Literary Digest -lehti. Literary Digestin paljon laajempi kysely perustui yli kahteen miljoonaan palautettuun vastaukseen, mutta ennusti tuloksen väärin.

Kuva:Wikipedia

Ei kommentteja: