keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Matemaatikon ajatuksia

Kun matemaatikko tai filosofi kirjoittaa hämäriä syvllisyyksia, voi huoletta oletta hänen puhuvan roskaa.

- Alfred North Whitehead teoksessa An Introduction to Mathematics, 1911

A. N. Whitehead oli englantilainen matemaatikko, joka syntyi 15. helmikuuta 1861 Ramsgatessa, Kentissä, Englannissa ja kuoli 30. joulukuuta 1947 Cambridgessa, Yhdysvalloissa.

Ennen intensiivistä ja vuosikymmeniä kestänyttä yhteistyötä Bertrand Russelin kanssa matematiikan perusteita käsittelevän Principia Mathematican parissa Whitehead julkaisi teoksen Universal Algebra, jossa hän jo oli tutkinut symbolisen päättelyn tyyppejä.

Principia Mathematican, joka julkaistiin 1910 - 1913, piti olla kirja, joka mahdollistaisi kaiken matemaattisen päättelyn kirjaamisen symbolein ja siten matemaattisten todistusten mekaanisen muokkaamisen. Teos oli yksi peruste David Hilbertin optimistiseen lausahdukseen "Wir müssen wissen. Wir werden wissen". Tarinat kertovat, että tuon Principian luki ja ymmärsi vain yksi ulkopuolinen ihminen, Kurt Gödel, joka teoksen luettuaan esitti kuuluisan epätäydellisyyslauseensa. Russel päätti työnsä Principian parissa 1913, Whitehead sensijaan yritti laatia vielä sarjaan neljännenkin osan, joka olisi käsitellyt geometriaa, mutta työ ei tullut koskaan valmiiksi.

Myöhemmin Whiteheadista tuli yhdysvaltalainen filosofi, joka kirjoitti mm. tieteenfilosofiasta, fysiikasta, metafysiikasta ja koulutuksesta.

Kuva: en.wikipedia.com

Ei kommentteja: