Jouluun 22. päivänänä 1887 syntyi Intiassa Tamil Nadu Statessa, Erodessa köyhään perheeseen Srinivasa Ramanujan, merkillinen matemaatikko, joka työskenteli pääasiassa analyytisen lukuteorian ja päättymättömien sarjojen parissa.
Ramanujan julkaisi lukuisia kirjoituksia intialaisissa matemaattisissa julkaisuissa ja yritti siten saada eurooppalaiset matemaatikot kiinnostumaan työstään. G. H. Hardylle vuonna 1913 lähetetty kirje sisälsi lukuisia lauseita ilman todistusta. Hardy oli ensin epäilevällä kannalla mutta kutsui sitten Ramanujanin Englantiin. Hardy huomasikin nopeasti Ramanujanin kyvyt. (Hardysta kirjoitin vähän tarkemmin 1. joulukuuta, tässä linkki.)
Lukua 1729 kutsutaan heidän mukaansa Hardyn–Ramanujanin luvuksi. Luku on tunnettu kaskusta, jonka mukaan Hardy tuli tapaamaan Ramanujania sairaalaan. Hardy kertoi tulleensa taksilla numero 1729. Hardy sanoi sen olevan varsin tylsä luku, mutta Ramanujan osasi heti kertoa, että luku on pienin kokonaisluku, joka on esitettävissä kahden positiivisen kuution summana kahdella eri tavalla. Hardy kertoo tästä esseessään Matemaatikon apologia, joka ilmestyi 1940. 1729 = 1^3 + 12^3 = 9^3 + 10^3 .
Ramanujan tunnetaan lukuisista vakioita ja alkulukuja koskevista kaavoistaan. Hän esitti monia kaavoja ilman muodollista todistusta, ja todistukset löydettiin vasta myöhemmin. Monet näistä, esimerkiksi piin likiarvojen laskemiseen kaavat ovat, ainakin minulle, käsittämättömiä oivalluksia.
Intia on julkaissut kolme postimerkkiä Ramanujanista, vuosina 1962, 2011 ja 2012. Täman tarinan kuva on vuoden 2012 merkistä.
The Man Who Knew Infinity on vuonna 2016 julkaistu elokuva, joka kertoo Ramanujanin tarinan.
Mielenkiintoista lisälukemista Ramanujanista löytyy matematiikkalehti Solmusta 1/2008.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti