tiistai 1. joulukuuta 2020

Matematiikan historiassa tänään 1. joulukuuta

Jouluun ensimmäisenä päivänä vuonna 1947 kuoli Cambridgessä tunnettu englantilainen matemaatikko Godfrey Harold Hardy. Hän syntyi 7. helmikuuta 1877 Cranleighisa, Surreyssä ja hänen varsinainen tutkimusalansa oli analyyttinen lukuteoria. Ehkä parhaiten hänet muistetaan nykyään yhteistyöstään J. E. Littlewoodin ja S. Ramanujanin kanssa.

G. H. Hardy työskenteli kuitenkin monilla matemaatiikan alueilla: Diofantinen analyysi, hajaantuvien sarjojen yhteenlasku, Fourierin sarjat, Riemannin zeta-funktio ja alkulukujen jakaantuminen. Vaikka Hardy pitikin itseään puhtaana matemaatikkona, työskenteli hän uransa alkuaikoina sovellustenkin parissa kun hän tutki dominoivien ja resessiivisten ominaisuuksien jakaatumista suuressa populaatiossa vuonna 1908. Itse Hardy ei pitänyt tuloksiaan tärkeinä, mutta ne ovat osoittautuneet merkityksellisiksi esimerkiksi veriryhmien jakaantumisessa.

Hardy kuoli samana päivänä kun hänelle oli määrä ojentaa Copley-mitali, korkein kunnianosoitus, jonka Royal Society (katso edellinen postaus) voi antaa.

G. H. Hardysta lisää mielenkiintoista Wikipediassa.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: