lauantai 31. lokakuuta 2020

Matematiikan historiassa tänään 31. lokakuuta

Vuonna 1815 lokauun 31. päivänä syntyi saksalainen matemaatikko Karl Weierstrass Ennigerlohissä, Westfalenissa (kuoli 19. helmikuuta 1897 Berliinissä). Hänet tunnetaan "modernin analyysin isänä", sillä hänen tarkkuutensa analyysissä johti moderniin funktioiden teoriaan ja häntä pidetään yhtenä suurimmista matematiikan opettajista kautta aikojen. Hän teki huomattavia matemaattisia löytöjä jo toimiessaan lukion opettajana ja vuonna 1854 hän julkaisi merkittävän työn Abelin funktioista tunnetussa Crelle Journalissa. Paperi vakuutti matemaatikkojen yhteisön niin, että hän sai pian kunniatohtorin arvon ja 1856 hänet nimitettiin Berliinin Yliopistoon. vuonna 1871 hän havainnollisti, että on olemassa jatkuvia jollakin välillä jatkuvia funktioita, jotka eivät ole välin missään kohdassa derivoituvia. Hän teki perustavanlaatuista työtä myös kompleksimuuttujien yhteydessä.

Weiertrass määritteli jatkuvuuden seuraavasti:

Weierstrass määritteli myös raja-arvon käsitteen ja derivaatan vastaavalla tavalla. Aikaisemmin analyysin peruskäsitteet oli epätäsmällisesti määritelty ”äärettömän pienten” eli infinitesimaalisten lukujen avulla, mikä oli ollut alttiina loogisille vastahuomautuksille, mutta näiden määritelmien tultua käyttöön sellaisia ei enää tarvittu.

Vuonna 1915 lokakuun 31. päivänä julkistettiin palkinto, johon kuuluu kultainen Weierstrassin mitalli ja 3000 ruotsin kruunua. Palkinto julkistettiin Weierstrassin 100-syntymän muistoksi ja palkinnon perusti Ruotsin kuningas Kustaa V.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: