perjantai 23. huhtikuuta 2021

Matematiikan historiassa 15. maaliskuuta

Vuonna 1871 maaliskuun 15. päivänä James Clerk Maxwell kirjoitti kirjeessään C. J. Monrolle neljännestä ulottuvuudesta: "Avaruutemme erikoisuus on se, ettei sen kolmesta ulottuvuudesta mikään ole ennen eikä jälkeen toisten. Kun on x niin on y ja niin on myös z." Myöhemmin samassa kirjeessään hän lisää: "Olen aika varma, että sellaista jatkuvuutta, joka olisi neliulotteisellakin tilanteella (kaikki dimensiot tasa-arvoisia), ei voida kattaa pelkästään yleistämällä karteesisen avaruuden yhtälöitä.

James Clerk Maxwell (13. kesäkuuta 1831 Edinburgh – 5. marraskuuta 1879 Cambridge) oli skotlantilainen fyysikko. Hän kehitti Maxwellin yhtälöt, jotka kuvaavat sähköisten ja magneettisten kenttien käyttäytymistä ja vuorovaikutusta. Lisäksi hän johti kaasumolekyylien nopeuksien jakaumalain, joka on kineettisen kaasuteorian perusta.

Maxwellia on yleensä pidetty Newtonin ja Einsteinin välisen ajan suurimpana fyysikkona. Kaikista 1800-luvun tiedemiehistä hänellä oli eniten vaikutusta 1900-luvun fysiikkaan, sillä hänen on katsottu raivanneen tietä sekä suhteellisuusteorialle että kvanttimekaniikalle. Vuonna 1931 Maxwellin syntymän satavuotisjuhlilla Einstein kuvasi Maxwellin töitä ”kaikkein syvällisimmiksi ja kaikkein antoisimmiksi, mitä fysiikka on kokenut sitten Newtonin”.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: