Maaliskuun 9. päivänä vuonna 1736 Leonhard Euler sai kirjeen, joka haastoi hänet ratkaisemaan Königsbergin siltojen ongelman.
Carl Leonhard Gottlieb Ehler oli pormestarina Preussin Danzigissa (nykyinen Puolan Gdansk), joka on noin 130 km länteen Königsbergistä (nykyinen Kaliningrad). Hän oli kirjeenvaihdossa Leonhard Eulerin kanssa vuodesta 1735 vuoteen 1742, toimien välittäjänä Heinrich Kühnille, joka oli paikallinen matematiikan professori. Heidän varsinainen keskustelunaiheensa ei ole säilynyt, mutta tuossa maaliskuun 9. päivän kirjeessä vuodelta 1736 käy ilmi, että he ovat keskustelleet ongelmasta ja sen suhteesta "paikan matematiikkaan".
"Tekisitte minulle ja ystävällemme Kühnille arvokkaan palveluksen, ja saattaisitte meidät suureen kiitollisuuden velkaan, korkeasti oppinut Sir, jos lähettäisitte meille ratkaisun, jonka hyvin tiedätte, Königsbergin seitsemän sillan ongelmaan, yhdessä todistuksen kanssa. Se näyttäisi olevan erinomainen esimerkki "paikan matematiikasta", suuren neroutenne arvoinen. Olen liittänyt mukaan piirroksen silloista ...".
Näin saivat alkunsa taas uudet matematiikan alat, graafiteoria ja topologia.
Kuva: Wikipedia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti