tiistai 20. huhtikuuta 2021

Matematiikan historiassa 7. maaliskuuta

Vuonna 1870 maaliskuun 7. päivänä syntyi Helsingissä yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia suomalaisia matemaatikkoja, Ernst Leonard Lindelöf. Lindelöf oli topologisti, jonka mukaan nimettiin ns. Lindelöfin avaruudet. Hänen isänsä oli Leonard Lorenz Lindelöf, Helsingin yliopiston matematiikan professori ja Suomen matemaattisen yhdistyksen perustaja ja veljensä oli filologi Uno Lorenz Lindelöf.

Ernst Lindelöf toimi Helsingin yliopiston matematiikan professorina vuosina 1903–1938. Hän oli funktioteorian ja differentiaaliyhtälöiden tutkija, joka perusti kansainvälisesti merkittävän suomalaisen funktioteorian koulukunnan. Ernst Lindelöf väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa matematiikasta 1893 ja hänen väitöskirjansa nimi oli Sur les systèmes complets et le calcul des invariants différentiels des groupes continus finis. Hänen oppikirjansa (Johdatus korkeampaan analyysiin 1912, Johdatus funktioteoriaan 1917 ja Differentiali- ja integraalilasku ja sen sovellukset 1918–1946) ovat edelleen käytössä.

Lindelöf kuoli kesäkuun 4. päivänä vuonna 1946 Helsingissä.

Suomen matemaattinen yhdistys jakaa vuosittain parhaan matematiikan pro gradun tai diplomityön tekijälle Ernst Lindelöf -palkinnon.

Ernst Lindelöfin nimeä kantaa myös pikkuplaneetta 1407 Lindelöf.

Kuva: commons. wikimedia.org

Ei kommentteja: