maanantai 10. toukokuuta 2021

Luonnontieteiden historiassa 1. toukokuuta

Vuodelta 1514 toukokuun 1. päivältä löytyy krakovalaisen professorin kirjaluettelosta "kuusilehtinen käsikirjoitus, joka selittää teoriaa tekijältä, joka väittää että maa liikkuu kun taas aurinko pysyy paikallaan." Kyseessä on Kopernikuksen "Commentariolus". Professori ei pystynyt identifioimaan tekijää, koska Kopernikus harkiten jätti nimensä pois käsikirjoituksesta.

Noin vuonna 1514 Kopernikus jakoi pienen kirjasen, ei painetun vaan käsinkirjoitetun, muutamille ystävilleen, jotka tiesivät, että hän on kirjoittaja vaikkei nimeä lehdillä näy. Kirja, jota tavallisesti kutsutaan nimellä the Little Commentary julkistaa Kopernikuksen teorian, jonka mukaan aurinko on lähellä universumin keskusta. Kirjassa on seitsemän aksiomaa, jotka Kopernikus esittelee, ei niin että ne olisivat itsestään selviä vaan niin, että hän perustaa päätelmänsä näille aksiomille eikä millekään muulle. Aksiomat:

1. Universumissa ei ole vain yhtä keskusta.

2. Maan keskipiste ei ole universumin keskus.

3. Universumin keskus on lähellä aurinkoa.

4. Maan etäisyys auringosta on olematon verrattuna etäisyyteen tähdistä.

5. Maan pyöriminen selittää tähtien päivittäisen rotaation.

6. Vuosittainen auringon liikkuminen on seurausta siitä että maa kiertää sen.

7. Ilmeinen planeettojen taaksepäin liikkuminen aiheutuu maan liikkumisesta, josta liiikettä tarkastellaan.

Tässä, selkeyden vuoksi, olen ajatellut toivottavaksi jättää pois matemaattiset demonstraatiot aikomuksena liittää ne laajempaan työhöni.

On todennäköistä että hän kirjoitti the Little Commentaryn vuonna 1514 ja jatkoi siitä päätyönsä De revolutionibus kirjottamiseen seuraavana vuonna. Kirja julkaistiin kuitenkin vasta Kopernikuksen kuoleman jälkeen, vuonna 1543.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: