tiistai 11. toukokuuta 2021

Tieteen historiassa 4. toukokuuta

Vuonna 1935 Albert Einstein kirjoitti kirjeessään New York Timesille: "Pätevimpien elävien matemaatikkojen mielestä Fraulain Noether oli merkittävin luova matemaattinen nero siitä lähtien kun naisten korkeampi kasvatus alkoi."

Amalie Emmy Noether (syntyi 23. maaliskuuta 1882 Erlangenissa, Baijerissa, kuoli 14. huhtikuuta 1935 Bryn Mawrissa, Pennsylvaniassa, Yhdysvalloissa) oli saksalainen matemaatikko ja fyysikko.

Noether oli juutalaista sukua, ja hänen isänsä Max Noether oli matematiikan professori. Emmy Noether valmistui ranskan ja englannin kielten opettajaksi, mutta väitteli kuitenkin matematiikan tohtoriksi 25-vuotiaana Erlangenin yliopistosta. Hän siirtyi David Hilbertin ja Felix Kleinin kutsusta Göttingenin yliopistoon, ja siellä samaan aikaan suhteellisuusteoriaa kehitellyt Albert Einstein kiinnitti häneen huomiota. Silloisen käytännön mukaan naiset eivät saaneet toimia yliopistonopettajina, joten Noether oli nimellisesti Hilbertin assistentti ja pääsi sillä varjolla opettamaan. Vuonna 1919 kyseistä käytäntöä muutettiin. Hitlerin päästyä valtaan 1933 Noether joutui lähtemään Yhdysvaltoihin, jossa hän opetti Bryn Mawrin Collegessa ja toimi vierailevana luennoitsijana Princetonissa arvostetussa Institute for Advanced Studyssa.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: