Vuonna 1641 toukokuun 27. päivänä Rene Descartes kirjoitti Marin Mersenne, mikä oli varsin tavallista. Kirje ei ollut matematiikasta vaan tarinaa hänen mielenmuutoksestaan erimielisyyksistä muiden filosofien kanssa. Mutta sitten tarina käykin mielenkiintoiseksi. Mersennen kuoleman (vuonna 1648) jälkeen kirjeen omistajaksi tuli ranskalainen matemaatikko Gilles de Roberval. Kun hän kuoli vuonna 1675, Ranskan Akatemia huolehti kirjeestä yli sadan vuoden ajan, kunnes sen varasti kreivi Guglielmo Libri, pahamainen kleptomaani.
Amerikkalainen keräilijä Charles Roberts osti kirjeen huutokaupasta Englannissa. Hänen kuolemansa jälkeen, kirje joutui hänen ystävälleen Quakerssille Heverford Collegeenhän, jolle Roberts testamenttasi kokoelmansa .
Aikaisemmin tuntemattoman kirjeen löysi hollantilainen historioitsija Erik-Jan Bos Googlen kautta. "Selaan säännöllisesti nettiä. Kuukausi sitten olin taas yhdellä selausretkelläni kun törmäsin johonkin, mitä en ollut ennen nähnyt." Dokumentti, jonka Bos löysi, oli luettelo nimikirjoituksista (käsinkirjoitettuja, allekirjoitettuja tekstejä), jossa kirje mainittiin. Kokoelma, johon luettelo viittasi, on Quokerin käymän collegen omaisuutta Haverfordissa, Pennsylvaniassa. "He eivät tieneet, että tätä kirjettä ei oltu koskaan aikaisemmin julkaistu", Bos sanoi. Tämä vasta löytynyt kirje on vasta kolmas Descartesin kirje, joka on läytynyt viimeisten 25 vuoden aikana.
Kun college kuuli, että kirje oli aikanaan varastettu, se päätti palauttaa sen aikaisemmille omistajilleen. Kirje on sitten lähetetty French Instituteen, josta Ranskan tiedeakatemia on osa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti