keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Matematiikan historiassa 26. toukokuuta

Vuonna 1667 toukokuun 26. päivänä syntyi Vitry-le-Françoisissa, Champagnessa, Ranskassa matemaatikko Abraham De Moivre. De Moivre oli uranuurtaja analyyttisen trigonometrian ja todennäköisyyslaskennan teorian kehittämisessä. Hän julkaisi teoksen The Doctrine of Chance vuonna 1718. Tässä teoksessa on määritelty tilastollinen riippumattomuus ja useita probleemoja nopasta ja muista peleistä. Hän tutki myös kuolleisuuden tilastoja ja annuiteetin teorian perusteita.

De Moivre kuoli köyhänä ja ennusti oikein kuolinpäivänsä. Hän huomasi nukkuvansa joka yö aina 15 minuuttiä pitempään kuin aikaisemmin ja tästä aritmeettisesta kasvusta hän päätteli, että kuolisi päivänä, jolloin nukkuu 24 tuntia.

Koska de Moivre oli protestantti, hän muutti Englantiin vuonna 1685, jolloin annettiin Fontainebleaun edikti, joka kumosi Nantesin ediktin, joka oli taannut protestanteille samat oikeudet kuin katolilaisille. Englanissa hän toimi matemaatikkojen tutorina. De Moivre enlantilaistui täysin.

Teoksessaan Miscellanea Analytica (1730) esiintyy Stirlingin kaava (joka on väärin yhdistetty Stirlingiin), jota de Moivre käytti sitten vuonna 1733 johtaessaan binomille normaalikäyrää. Kirjan toissa painoksessa vuodelta 1738 de Moivre antaa tunnustusta kaavan kehittämisesta Stirlingille. De Moivre muistetaan myös kaavastaan (cos x + i sin x)^n = cos(nx) + i sin(nx), joka yhdisti trigonometrian analyysiin.

De Moivre kuoli 27. päivä marraskuuta vuonna 1754 Lontoossa.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: