Vuonna 1920 huhtikuun 26. päivänä kuoli intialainen matemaatikko Srinivasa Aaiyangar Ramanujan 32 vuotiaana Madrasissa [nyk. Chennai], Tamil Nadussa, Intiassa. Hän oli itseoppinut ja G.H. Hardy löysi hänet Cambridgeen. Hänet muistetaan muistikirjoistaan, jotka olivat täynnä monimutkaisia yhtälöitä.
Vaikka olikin itseoppinut, Ramanujan oli yksi Intian suurimpia matemaatikkoja. Hän työskenteli elliptisten funktioiden, ketjumurtolukujen ja päättymättömien sarjojen parissa. Hänen huomattava perehtyneisyytensä lukuihin tuli hienosti esille ns. Taksi-luvun yhteydessä, mistä kerroin 22.12.. Siinähän Ramanujan totesi välittömästi, että luku 1729 on pienin luku, joka voidaan esittää kahdella tavalla kahden kuution summana 1729 = 1^3 + 12^3 = 9^3 + 10^3. Vähemmän tunnettu on tarinan jatko. Hardy nimittäin kysyi mikä mahtaisi olla vastaava luku kun kyseessä olisi neljäs potenssi. Ramanujan vastasi ettei hän tiedä mutta että sellaisen luvun täytyy olla hyvin suuri.
Hardy kertoo tämän vuoden 1937 paperissaan "Intialainen matemaatikko Ramanujan". Alaviitteenä hän kertoo, että Euler löysi luvun 635318657 = 158^4 + 59^4 = 134^4 + 133^4 ja että tämä on pienin tiedossa oleva luku, joka täyttää ehdon. Nykypäivänä kysyisimme Hardylta että mitä tarkoitat tuolla että luku on pienin tunnettu esimerkki. Miksi et kirjoita ohjelmaa, joka löytäisi todella sen pienimmän? No, pienempää ei ole ilmoitettu, joten Euler oli oikeassa, mikä ei liene yllätys :)
Kuva: Britannica
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti