sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Matematiikan historiassa 10. heinäkuuta

Vuonna 1610 heinäkuun 10. päivänä Galileo Galilei sai kirjeen Cosimo II:lta, joka suostui hänen palkkapyyntöönsä ja samalla vahvisti Galilein "kaupunkimme Pisan ensimmäiseksi matemaatikoksi" ilman vaatimusta asua tai opettaa Pisassa "paitsi jos se tuntuisi hänestä kunnialta". Galilei nimesi löytämänsä Jupiterin kuut ”Medicien tähdiksi” (Sidera Medicea)

Cosimo II de’ Medici oli Toscanan suurherttua vuosina 1609–1620. Cosimo pyrki isänsä tavoin tasapainottelemaan Ranskan ja Espanjan välillä ja onnistui myös lähentämään näitä maita toisiinsa. Cosimo jatkoi isänsä aloittamaa merisotaa Osmanien valtakuntaa ja Barbareskivaltioita vastaan. Hänen valtakaudellaan Toscanan laivasto oli Välimerellä ylivoimainen turkkilaisiin nähden ja liitto druusien emiiri Fakhr-al-Dinin kanssa takasi toscanalaisille etulyöntiaseman kaupankäynnissä Levantin alueella. Cosimo toisaalta lakkautti Medicin hallitsijasuvun oman pankki- ja liiketoiminnan, joka oli jatkunut neljäsataa vuotta.

Vuonna 1796 heinäkuun 10. päivänä Gaussin tieteellisessä päiväkirjassa merkintä EγPHKA! num=Δ+Δ+Δ, joka tarkoittaa että hän havaitsi jokaisen positiivisen kokonaisluvun olevan kolmen kolmioluvun summa.

Kuvat: Wikipedia

Ei kommentteja: