keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Matematiikan historiassa 5. heinäkuuta

Vuonna 1687 heinäkuun 5. päivänä Halley kirjoitti Newtonille, että hänen Principiansa oli viimein julkistettu. Pricipia ohjaili muutosten vuorovesiaallokossa ajatuksia, jotka merkittävästi kiihdyttivät jo menossa olevaa luonnontieteellistä vallankumousta antamalla sille työkalut, jotka saivat aikaan teknologisesti arvokkaita tuloksia. Ilman näitä työkaluja tulokset olivat olleet saavuttamttomissa.

Thony Christie on huomauttanut, että sanan"julkistettu" käyttö antaa nykylukijalle väärän kuvan, vaikka tuo onkin päivämäärä, joka on painettu kirjan otsikkosivulle. Kirjeessään Newtonille Halley käytti sanontaa "I have at length brought your Book to an end, and hope it will please you. The last errata came just in time to be inserted. I will present from you the books you desire to...."

Edmond Halley oli englantilainen tähtitieteilijä, geofyysikko, matemaatikko, meteorologi ja fyysikko. Hän oli aikansa johtava tähtitieteilijä. Hän havaitsi matkoillaan Afrikassa ja Amerikassa magneettisen ja maantieteellisen pohjoisen eron eli erannon sekä toimitti 1701 ensimmäisen aihetta käsittelevän kartan. Revontulet Halley selitti magneettiseksi ilmiöksi ja hän keksi peilioktantin sekä käytti ilmapuntaria korkeusmittauksiin. Hän toimi Kunin­kaalli­sena tähti­tieteilijänä (Astronomer Royal) ja Green­wichin kunin­kaallisen observa­torion johtajana vuosina 1720–1742. Halley luetteli 341 eteläisen taivaanpallon tähteä ja julkaisi ensimmäisenä maailmassa Maapallon tuulikartan. Hän auttoi Newtonia Principian julkaisemisessa. Hänen tutkimuksensa, jotka suurelta osin koskivat samoja asioita kuin Newtonin, ovat jääneet Newtonin varjoon.

Nykyään Halley muistetaan parhaiten Halleyn komeetasta, jonka uudelleenesiintymisen Halley ennusti oikein.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: