lauantai 20. marraskuuta 2021

Matematiikan historiassa 28. heinäkuuta

Vuonna 1619 heinäkuun 28. päivänä Johannes Kepler kirjoitti John Napierelle painottaen kirjeessään omaa innostustaan Napierin kehittämiin logaritmeihin, joihin hän oli päässyt tutustumaan vuonna 1616. Napier julkisti logaritminsa vuonna 1614.

Kepleriä varoitettiin logaritmien käytöstä, koska kukaan ymmärtänyt miten ne toimivat. Keplerin vastaus tähän oli hieno. Hän julkaisi todistuksen logaritmien toiminnasta perustuen moitteetta kunnioitettavaan lähteeseen: Euklideen Alkeisiin, kirja 5.

Vuonna 1899 heinäkuun 28. päivänä George Cantor kirjoitti Rickhard Dedekindille kysyen, onko tämän mielestä kardinaalilukujen joukko itsessään myös joukko, koska jos näin on, sillä olisi kaikkia muita kardinaalilukuja suurempi kardinaaliluku.

Cantor ja Dedekind olivat tutustuneet Hallessa vuonna 1872, kun Cantorilla oli silloin siellä ylimääräisen professorin virka. He kävivät keskenään tärkeää kirjeenvaihtoa ja molemmat julkaisivat tuolloin vuonna 1872 merkittävät työnsä, Cantor määritteli irrationaaliluvut rationaalilukujen jonojen avulla ja Dedekind määritteli reaaliluvut Dedekindin leikkauksen avulla.

Cantorin ja Dedekindin kirjeenvaihto loppui sitten vuonna 1899 Cantorin henkisen sairastumisen vuoksi.

Kuvat: Wikipedia

Ei kommentteja: