tiistai 19. tammikuuta 2021

Luonnontieteiden historiassa tänään 19. tammikuuta

Tammikuun 19. päivänä vuonna 1736 syntyi Greenockissa, Skotlannissa matemaatikko ja keksijä James Watt, jonka höyrykone vaikutti huomattavasti teollisen vallankumouksen alkuun.

Vuonna 1763 hän valmisti Newcomen -höyrykoneen Glasgowin yliopistolle ja aloitti höyryn ominaisuuksien tutkimisen. Newcomen-kone oli suunnitelultaan yksinkertainen: se toimi pumppuna ja kylmävesisuihkua käytettiin höyryn tiivistämiseen (kondensointiin). Watt kehitti tätä mallia lisäämällä erillisen lauhduttimen ja venttiilijärjestelmän palauttamaan männän sylinterissä ylös laskeutumisen jälkeen. Hän patentoi erillisen lauhduttimen vuonna 1769. Myöhemmin hän sovitti koneen pyörivään liikkeeseen kehittämänsä kampisysteemin ja vauhtipyörän avulla ja sai tämän siten sopimaan moniin teollisiin tarkoituksiin.

Tehon SI-yksikkö, watti, on nimetty James Wattin mukaan.

Watt kuoli 19. elokuuta 1819 Handsworthissa, Birminghamissa.

Tammikuun 19. päivänä vuonna 2000 kuoli Orlandossa, Floridassa Hedy Lamarr, oikealta nimeltään Hedwig Eva Maria Kiesler. Hän syntyi Wienissä, silloisessa Itävalta-Unkarissa 9. marraskuuta 1914. Hän oli erikoisen monipuolinen henkilö: hyvin merkittävän uran tehnyt elokuvanäyttelijä ja -tuottaja sekä toisaalta huomattava tieteellinen keksijä.

Elokuva-alalla hänen lempinimensä oli The Most Beautiful Woman in Films. Lamarr aloitti uransa saksankielisissä elokuvissa 1930-luvun alussa, joissa hän esiintyi omalla nimellään: Hedy Kieslerinä. Hänet löysi itävaltalainen ohjaaja Max Reinhardt. Tšekkoslovakialainen elokuva Hurmio sisälsi kohtauksia, joissa hän ui ja rakasteli alasti, ja Yhdysvalloissa tämä Ecstasy-nimellä esitetty elokuva kiellettiin, mikä nosti hänet tietenkin kuuluisaksi. Paettuaan avioliittoaan 1937 Pariisin kautta Lontooseen hän tapasi siellä Louis B. Mayerin. Mayer uudelleennimesi hänet Hedy Lamarriksi. Hänen ensimmäinen Hollywood-elokuvansa valmistui vuonna 1938. Hänestä tuli eksoottisen ulkonäkönsä vuoksi suosittu näyttelijätär 1940-luvulla, ja hänen suurimmaksi menestyksekseen nousi elokuva Samson and Delilah, 1949. Laskujeni mukaan hän näytteli 30 elokuvassa, vastanäyttelijöinä mm. Clark Gable ja James Stewart.

Sota-aikana hän oli myymässä joukkovelkakirjoja ja sai kymmenen päivän mittaisella projektillaan myytyä USA:n armeijan hyväksi 25 miljoonalla dollarilla (nykyrahaan päivitettynä 350 miljoonalla dollarilla).

Vaikka Lamarrilla ei ollut mitään alaan liittyvää koulutusta hän käytti vapaa-aikaansa monenlaisten keksintöjen parissa suunnitellen mm. kehittyneet liikennevalot ja oli mukana Howard Hughesin lentokoneiden aerodynamiikan suunnittelussa niin, että Hughesin tiedemiehet ja insinöörit olivat hänen käytettävissään.

Toisen maailmansodan aikana Lamarr oppi, että radio-ohjattuja torpedoita, jotka olivat tuolloin laivastosodan kehittyvää tekniikkaa, voitiin helposti häiritä ja ohjata pois kurssista. Hän suunnitteli taajuushyppelevää signaalia, jota ei voitu jäljittää tai "tukkia". Hän kehitteli ideaa ja otti mukaan ystävänsä, säveltäjä-pianisti George Antheilin idean toteuttamiseen. Yhdessä he suunnittelivat laitteen, jolla idea saatiin yhdistettyä radioaaltoihin. Keksintö patentoitiin elokuussa 1942, mutta USA:n laivsto ei ottanut sitä heti käyttöön koska se "oli tullut asevoimien ulkopuolelta". Asia oli kuitenkin rekisteröity ja Kuuban kriisin aikaan vuonna 1962 keksinnön päivitetty versio asennetiin laivaston aluksiin. Nykyisin heidän keksintönsä jäljet näkyvät useissa laajakaistaisissa tekniikoissa Bluetoothista WiFiin.

Lamarr kuoli sokeana 85-vuotiaana tammikuussa 2000.

Kuvat: Wikipedia

Ei kommentteja: