Vuonna 1673 tammikuun 22. päivänä Leibniz esitteli laskukoneen Royal Societyssa. Leibniz valitti myöhemmin Henry Oldenburgille (oli ensimmäinen, joka toimi Royal Societyn sihteerinä) että Hooke oli lähes hävyttömän kiinnostunut koneesta. Varmaa on, että 2. helmikuuta Hooke työskenteli aktiivisesti "aritmeettisen koneen" parissa, jonka hän viimeistelisi ja esittelisi Royal Societylle kuukauden kuluessa. Seuraavien kuukausien aikana hänen kiinnostuksensa aiheeseen laantui ja hän päätti ettei mitään mekaanista laitetta voitu verrata kynään ja paperiin tai Lordi Napierin metalli- tai pergamenttisauvoihin (=Napierin luihin).
Napierin luut (kuva yllä) on loistava matematiikan mekaaninen keksintö, jonka skottilainen John Napier (tai Neper) esitteli vuonna 1617! Se on joukko sauvoja joihin on merkitty lukuja kertotaulun mukaan.
Suurtenkin lukujen kertolasku (ja myös jakolasku) sujuu sauvoilla helposti, kuten alla olevasta kuvasta voi helposti päätellä.
Sauvat asetetaan sellaiseen järjestykseen, että yläreunaan muodostuu toinen tulontekijöistä ja sitten toisen tulontekijän mukaiselta vaakariviltä luetaan tuloa oikealta aloittaen. Siis esimerkiksi jälkimäisen tulontekijä numeroa 6 vastaava rivi: luetaan ensimmäiseksi "ruudusta" 5/4 ja otetaan luku 4 viimeiseksi numeroksi, sitten lasketaan vinosti yhteen viimeisen "ruudun" 5/4 viitonen ja seuraavan ruudun nelonen ja saadaan toiseksi viimeinen luku 9. Sitten toiseksi viimeisen 5/4 viitonen ja edessä oikealla puolella olevan 1/8 kahdeksikko ja saadaan 13, josta kolmonen merkitään ja ykkönen siirtyy lisättäväksi seuraavaan summaan j.n.e.
Asiasta innostuneelle löytyy lisäohjeita seuraavasta linkistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti