Joulukuun 28. päivänä vuonna 1903 syntyi Budabestissa unkarilais-amerikkalainen matemaatikko John von Neumann. Yliopistossa hän opiskeli kemian insinööriksi mutta oli lopulta yksi 1900-luvun merkittävimpiä matemaatikoita, kvanttimekaniikan huippuosaaja ja tietotekniikan kehittäjä.
Jo kuusivuotiaana hän pystyi laskemaan leikkia isänsä kanssa käyttäen klassista kreikkaa. Neumannin perhe huvitti toisinaan vieraita hänen huippuhyvän muistinsa tiimoilta. Vieras sai valita puhelinluettelosta mielivaltaisen sivun ja palstan. John luki kohdan muutamaan kertaan ja palautti luettelon vieraalle. Tämän jälkeen hän pystyi kertomaan kenelle kuului se ja se puhelinnumero tai luttelemaan koko palstan nimet, numerot ja osoitteet järjestyksessään.
Vaikka Johin (alkuaan Janos) perhe oli juutalainen, kävi hän luterialista koulua 1911 - 1921. Ensimmäisen matemaattisen "paperinsa" ja sai julkaistua jo 1922, mutta hänet taivuteltiin kuitenkiin opinnoissaan bisnes-puolelle ja hän aloitti yliopisto-opinnon kemiassa, ensin Berliinin yliopistossa 1921 - 1923 ja myöhemmin Zurichin teknillisessä korkeakoulussa. Siellä hän teki kemian insinöörin diplomityön 1926. Osallistumatta luennoille hän opiskeli samalla aina myös matematiikkaa ja matematiikan tohtorin arvon hän sai 1926 Budabestin yliopistossa.
Von Neumann opiskeli Hilbertin alaisuudessa Göttingenissä 1926 - 1927, luennoi Berliinissä 1926 - 1929 ja Hampurissa 1929 - 1930.
Vuonna 1930 von Neumann aloitti vierailevan luennoistijana Pricetonin yliopistossa ja sai nimityksen professoriksi 1931.
Von Neumann osallistui Manhattan-projektiin, jossa suunniteltiin Yhdysvaltojen ydinase. Hän oli myös kylmän sodan haukkoja, mistä kertoo sitaatti: ”If you say why not bomb them [Neuvostoliittoa] tomorrow, I say, why not today. If you say today at five o’clock, I say why not one o’clock.” ('Jos Venäjää halutaan pommittaa huomenna, kysyn miksei tänään. Jos tänään kello viisi, kysyn miksei yhdeltä.')
Von Neumann on yksi nykyaikaisen tietotekniikan isistä. Hän kehitti vuonna 1946 valmistunutta maailman ensimmäistä elektronista tietokonetta ENIACia. Suuri osa nykyaikaisista tietokoneista perustuu John von Neumannin kehittämään toimintaperiaatteeseen.
Kuva: Wikipedia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti