torstai 14. tammikuuta 2021

Matematiikan historiassa tänään 14. tammikuuta

Tammikuun 14. päivänä vuonna 1978 kuoli itävaltalais-yhdysvaltalainen matemaatikko ja filosofi Kurt Gödel. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä loogikoista. Häntä on kuvattu ”suurimmaksi loogikoksi Aristoteleen jälkeen”. Parhaiten hänet tunnetaan epätäydellisyyslauseestaan (1931), joka mullisti matematiikan tutkimuksen.

Itävaltalainen Gödel vaikutti Euroopassa asuessaan Wienin piirissä, jossa filosofit ja luonnontieteilijät kiistelivät totuuden olemuksesta. Toisen maailmansodan alettua Gödel katsoi parhaimmaksi paeta natseja matkustamalla vaimonsa kanssa Venäjän ja Japanin kautta Yhdysvaltoihin. Uudessa kotimaassaan hän asettui New Jerseyn Princetoniin ja aloitti työt Institute for Advanced Studyssa. Gödel asui vaimonsa kanssa New Jerseyssä loppuelämänsä. Yhdysvalloissa Gödel vetäytyi omiin oloihinsa ja karttoi julkisuutta. Princetonin-vuosinaan Gödel ystävystyi Albert Einsteinin kanssa. Einstein hakeutui Gödelin seuraan ja piti tätä vertaisenaan.

Vaimo Adele Gödel vammautui 1977 eikä enää kyennyt laittamaan ruokaa miehelleen, ja siksi Gödel lakkasi syömästä, koska hän pelkäsi tulevansa myrkytetyksi. Hän kuoli 14. tammikuuta 1978 aliravitsemukseen. Kuollessaan hän painoi noin 30 kiloa.

Katso myös linkki.

Kuva: Wikipedia

Ei kommentteja: